Ik ben een bofkont, ik ben uitgenodigd om mee te gaan met klanten naar Curaçao. Eigenlijk voelt het als familie. Zo kon ik hun in beweging houden, genieten van het warme weer en natuurlijk de gezelligheid met elkaar. En laat het dan nu ook perfect uitkomen om proef te draaien voor mijn MDS trainingen in het warme weer. Lees 30/33 graden met een hoge luchtvochtigheid van minstens 85%!

STATISTIEKEN

Naast de hoeveelheid trainingen, (wat ik inmiddels ook in Nederland gewend ben) bleef er ook genoeg tijd over om te genieten van het warme eiland. Ik zal beginnen met een aantal details omtrent deze reis en de trainingen:

Vrijdag 26 januari vlogen we richting Curaçao. We kwamen in de avond aan (rekening houden met een tijdsverschil van 5 uur terug in de tijd).

Vanaf zaterdag 27 januari t/m donderdag 8 februari zijn de volgende trainingen gedraaid:

– 10 ochtendwandelingen van gemiddeld 4,0 km per wandeling
– 6 avondwandelingen van gemiddeld 4,0 km per wandeling
– 6 hardloop trainingen met een variatie in afstanden, van 5 tot 21,2 km. Inclusief opbouwen in het dragen van een backpack. Van 5 kg naar 6 en weer door naar 6,5 kg
– 6 krachttrainingen van elk ruim een uur

Alles bij elkaar ruim 135 km getraind in Curacao met direct een ultra loop van 52km in het donker vanuit Den Helder naar Castricum.

Het is inmiddels drie weken op en af trainen. Dat houdt in drie weken kilometers bouwen en één week terug in de kilometers. De laatste week is het afbouwen i.v.m. de 50 km ultraloop. Waarmee de 3 weken opbouwen wordt afgesloten.
Temperatuur: minimaal 30 graden. Luchtvochtigheid gemiddeld 80% De ondergrond is niet vlak, gaat over grind, noem het boesboes paadjes ;-) En ook op en af door de verschillen in hoogte.

TESTEN MEE TE NEMEN SPULLEN

Dit was natuurlijk ook een perfecte poging om de materialen die er al waren uit te
proberen. Zoals de Raidlight 24 liter backpack.

– Hoe zit de tas op mijn lijf? – Goed.
– Ontstaan er schuurplekken? – Ja, 2i.v.m. blote huid, dus goed afplakken.
– Kan ik drinkflessen gebruiken i.p.v. een Camelbak (een waterzak met een drinkslang en een bijtventiel waardoor je tijdens het sporten of lopen gemakkelijk kunt drinken)?
– 2 liter uit drinkflessen was zo weg bij een 21 km loop in de warmte. Hoe dan de Camelbak te vullen om te wennen aan het gewicht bij het lopen?
– Dat ging goed t/m 6,5 kg. Ik vermoed dat het wel naar 10 kg moet voor de eerste dag.
– Wat moet er aan voeding mee? – De keks zijn inmiddels al ingeburgerd. De bouillonblokjes, die 2x per dag verplicht zijn om in te nemen (deze een paar keer getest in de middag, door ze op te lossen in water om te drinken, was prima te doen). Recovery na een lange run (smaakte niet lekker), elektrolyten voor en na de tijd (drinkt goed weg), energie blokjes (gaan er prima in!).
– Uit testen van de mee te nemen zonnepanelen (om het nodige te kunnen opladen onderweg, die voor op de tas bevestigd zijn). Bijv. Hoe snel laadt mijn mobiel op? – 10% per uur, iets te traag vind ik. Werken de zonnepanelen bijv. ook wanneer deze aan mijn tas hangen?

– Soort kleding – dubbele sokken dragen in het warme weer – een liner sok (speciaal voor wandelen op warme dagen) met daar nog een sok overheen. Dit voelde eigenlijk erg goed, geen enkele blaar te pakken. Een boxer onderbroek vverschrikkelijk! Deze kroop telkens omhoog (erg belangrijk om te testen i.v.m. schuurplekken die je liever niet wilt hebben) en een nieuw broekje wat niet prettig zat
– Schoenen, zijn ze nog groot genoeg of moeten ze toch nog iets groter (voor in de warmte met zand)? – Op dit moment goed hier @ Curaçao met het warme weer. Ik test het nog eenmaal bij de 50 km uit over het zand.
– Een antischuur middel uitproberen, een soort van deo roller wat je op de plekken kunt smeren waar er wrijving kan ontstaan (denk aan binnenkant bovenbenen, liezen etc.) – werkt goed, alleen bij erg zweten nog een keer opsmeren onderweg.
– Het gebruik van de trail poles, de zogenoemde wandelstokken ter ondersteuning. Gelukkig ben ik hier al gewend aan geraakt tijdens het hiken
.
En natuurlijk de ervaring om de AP uit te testen. Denk hierbij aan:
– Doen er zich problemen voor met de insuline of glucagon in de warmte?
– Blijven de infusen goed zitten?  Ja ging goed.
– Blijven de sensoren goed zitten zodat ze optimaal werken? – Ze raakten me
iets te snel los, dus extra (plak) optie erbij.
– Hoeveel materialen gebruik ik in deze twee weken, zodat ik weet wat ik mee moet nemen?

Verder is het heel belangrijk te ervaren hoe de AP-instellingen voor mijn diabetes zijn in deze warme omstandigheden. Moet mijn insuline gebruik nog verder naar beneden? – Deze heb ik 2 keer moeten veranderen. 1 keer van neutrale stand naar Marokko stand. En daarna nog een keer
curve (wat ik overdag in kleine beetjes binnenkrijg) en voor injectie (moment wanneer ik wat eet) wat aangepast. Door het vele bewegen zakt de hoeveelheid insuline namelijk die nodig is. Ik begrijp door deze ervaringen steeds beter wat werkt voor mijn lijf.

TOT SLOT NOG WAT BONUS ERVARINGEN

Door de warmte en hoge luchtvochtigheid (wat in de woestijn minder zou moeten zijn vanwege de drogere warme lucht) zweette ik ontzettend. Kleding was kleddernat, waardoor ook het zweet van mijn voorhoofd afvegen er niet meer bij was. En het zweet in mijn ogen liep. Extra aandachtspunt voor in de woestijn, een pet incl. buff. Weinig slaap, maar wel veel rust.
Door de jetlag en het feit dat ik een lichte slaper ben, is dit qua aantal slaapuren niet altijd optimaal voor mij. Toch heb ik ook geleerd dat door rust het lichaam aardig kan herstellen.
Grote kans dat ik in het Bivac ook niet optimaal zal slapen. Dus is het een goede ervaring om wel goed door te blijven trainen zonder optimale slaap. Met als verschil dat ik hier @ Curaçao is wel de mogelijkheid heb om mijn rust tussendoor te pakken. Zo kon ik op mijn kont op een boot heerlijk over het water racen. Daarmee mocht het plezier er zeker niet aan ontbreken ;-)
Ik eindig met de terugreis (van donderdag 8 februari op vrijdag 9 februari), richting het koude kikkerlandje. Om me daarna direct klaar te maken voor een ultra loop van in totaal 50 km over het strand van Den Helder naar Castricum… Ja, dit is voor mij op en top genieten!