Afgelopen april zat ik in het vliegtuig richting Brazilië. De film die ik volgde was net afgelopen en ik drukte op het knopje documentaires….

Een bijzonder beeld draait op het scherm, prachtig landschap met de zon opkomend… mensen met een kleine backpack op, rennend door de woestijn…

 

En daar was mijn interesse gewekt… volledig in aandacht heb ik de gehele documentaire afgekeken met daarbij een aantal stukken gefilmd met mijn mobiel… Gaaf! Wat is dit??

WAT IS MARATHON DES SABLES (MDS)?

Alle feiten over de Marathon des Sables op een rijtje:

 • In Marokko door de woestijn, totaal 252 km (de exacte afstanden krijg je ter plekke)

 • 6 etappes:

  • Etappe 1 en 2 tussen de 35/40 km

  • Etappe 3 long stage 70/90 km (waarbij je de nacht door gaat)

  • Etappe 4, 5 en 6 tussen de 35/40 km

 • Zelfvoorzienend (water en bivak worden geregeld)

 • Voeding, exact afgestemd, minimaal 2000 kcal per dag

 • Backpack waarin je alles met je meedraagt, tussen de 6 en 12 kg

En dit onder de warme zon, door de zandvlaktes van de woestijn, tot aan de laatste stap over de finish!

DIABETES TYPE 1

Vanaf mijn 19de ben ik gediagnosticeerd met Diabetes type 1. Van insuline pennen, pompen zonder en met sensoren, en nu alweer 2,5 jaar de AP. Bi-hormonaal volledig closed loop systeem die de Inreda AP® wordt genoemd.

De Inreda AP® is een automatisch systeem (closed loop) en reguleert zelfstandig de bloedglucosewaarde door de toediening van insuline en glucagon.

Ik ben één van de 125 mensen die in de testfase hiermee is gestart. Als sportieve vrouw van 37, is dit nog steeds de nodige uitzoek werk met halve/hele marathons, hike tochten van een week, krachttrainingen, wedstrijden, voeding en het dagelijks leven.

Ik ben van mening dat het belangrijk is om te verkennen met de AP: voor mezelf, de wetenschap en voor de nieuwe generatie met diabetes type 1. Want eenvoudig is het niet…

Het verdient de aandacht om verder uit te zoeken hoe dit op een zo’n breed mogelijke manier kan worden ingezet.

Ik krijg regelmatig te horen: WAAROM AL DIE AVONTUREN NOU TOCH??

Mijn visie in het leven is om in mogelijkheden te denken en vooral TE DOEN. Wat is er wel mogelijk en op welke manier uitvoerbaar. Ondanks een medische beperking is er fysiek en mentaal zoveel mogelijk.

Het vinden van je eigen kracht, jezelf blijven uitdagen, uit je comfort durven te stappen, waardoor je jouw grenzen kan verleggen en kan “groeien” in al je belevenissen en vooral als mens.

Mijn missie in het leven is om dit door te geven op mijn werkvlak en als mens. Het verbinden en delen met mensen. Elkaar te inspireren en durven te leven en wel NU. In het moment…

Durf uit je comfort te springen en durf je zelf te leren kennen en te begrijpen. Zowel met of zonder medische ziekte/beperking.

En DAAROM wil ik deze uitdaging, de MDS, aankomende april aangaan. Met een team van experts (ik zal ze de aankomende tijd voorstellen), om te zien wat het met mijn lijf doet, hoe reageert het op de warmte, het duurvermogen, de verhouding voeding insuline/glucagon, hoe in te stellen, wat zijn de mogelijkheden van het apparaat, hoe heeft de warmte hier invloed op. Welke aanpassingen kunnen er nog worden gemaakt? Etc.

Een stuk wetenschap met diabetes type 1, extremere inspanningen en ervaringen met het fysieke en mentale.

En zo is het Marokko avontuur tijdens een Braziliaans avontuur ontstaan.

Sindsdien wordt er info verzameld, mensen benaderen op verschillende vlakken, langere afstanden hardlopen, hiketocht in The Mount Blanc, Kennedymars, halve marathons, trailruns, specifieke krachttraining, contact zoeken met MDS finishers, en vooral heel veel er over praten.

DE REIS ER NAAR TOE

Het kunnen dromen van een medaille om je nek te krijgen na de laatste stap van de 252 km, is natuurlijk geweldig!

Maar als je goed na denkt, dan begint het avontuur bij het allereerste moment dat je een bevestiging ontvangt dat je je hebt ingeschreven! En de hele reis er naar toe met de vele ervaringen die je mentaal en fysiek mag meemaken en uiteindelijk kan doorgeven, dát is goud waard!

You are your own limit. Wat letterlijk op mijn lijf geschreven staat, ervaar ik nu weer! Ik neem je graag mee in de laatste drie maanden voorbereiding tot en met het avontuur in april! Deze kun je via mijn website www.life4balance.com/blog volgen en via social kanalen voor kortere updates.

Misschien inspireert het je in je dagelijkse leven of om jouw eigen avontuur te beleven en jezelf te verrassen door het gewoon te hebben gedaan, wat de uitkomst ook mag zijn!